Tarih:01-03-2013

Kadınlarda sıklıkla görülen idrar kaçırmanın nedenleri nelerdir?

Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda görülen idrar kaçırmanın çeşitlerine göre nedenlerini sıralayabiliriz. Zor doğumlar ve fazla sayıda doğumlar idrar yolunun son bölümü olan üretranın dengesinin bozulmasına neden olmaktadır.

Öksürürken, hapşırırken, yataktan doğrulurken, eline ağır bir şey alırken idrar kaçırma meydana gelmektedir. Vajinal muayene ile bu hastalara kolaylıkla teşhis koyabiliyoruz. Bu muayenede mesanenin dolu olması gerekiyor.

Vajinal muayenede karın içi basıncını attıracak öksürme, hapşırma, ıkınma gibi her türlü manevrayla hasta idrarını kaçırıyorsa ve üretranın oynak olduğunu görürsek, tanıyı koyuyoruz ve stres inkontinans olarak adlandırıyoruz. Basit bir ameliyatla idrar yolunun altına hamak tarzı bir şey yerleştiriyoruz. Tamamen vajinal bir ameliyat. Yani yara vs. olmamakta ve yüzde 100 oranında başarı sağlanmaktadır.

Bir diğer idrar kaçırma türü özellikle belli yaşın üzerinde kadınlarda ve menopoz sonrası olmaktadır. Bu tür idrar kaçırma; eğer altında yatan başka bir sebep yoksa, idrarın geldiğini anlayıp yetiştirememe tarzında olmaktadır. Buna da aşırı aktif mesane denilmektedir. Ve bu teşhisi koymak için başka olabilecek nedenler ekarte edilmektedir. Yani hastada bir omurilik ya da beyin problemi olup olmadığı araştırılmaktadır. Eğer bir sebep bulunumazsa (ki çoğunlukla bulunamamaktadır) aşırı aktif mesane tanısı konulmaktadır ve ilaçla tedavi etmeye başlanmaktadır. Eğer hasta ilaçlara direnirse ve bu tarz idrar kaçırma kasların hayat kalitesini ciddi şekilde bozarsa o zaman idrar kesesine botoks uygulanmaktadır. İdrar kesesinin bir duvarını bırakarak diğer duvarları felç edilmektedir. Bu da aşağı yukarı 1 yıl kadar hastaya büyük kolaylık sağlamaktadır.

Bunun dışında anomalilerden ya da özellikle kadın doğum ameliyatlarından sonra idrar yolunun yaralanması ile mesaneden çıkan idrarın, idrar yolu yerine vajinaya akması sonucu meydana gelen idrar kaçırmalar da olmaktadır. Buna fistül denilmektedir. İdrar vajinaya akınca doğal olarak hayat kalitesini son derece bozmakta, enfeksiyon ve koku oluşturmaktadır. Bu durumda olan hastaları da cerrahi müdahale ile bir takım yamalar yapılarak, yüzde 100 başarıyla düzeltilmektedir. Bunların dışında daha az rastlanılan, çocukluk çağı hastalığı olan anomaliler vardır. Bu hastalarda, böbreken çıkan idrar yolunun mesaneye açılması gerekirken örneğin vajinaya açılmaktadır. Ebeveynler ise bunu idrar kaçırma zannetmektedir. Bu vakalarda da, idrar yolunun yeri ameliyatla değiştirilerek tedavi edilebilmektedir.


Basın Haberlerine Geri Dön

© 2018 Uzm. Dr. Rabia Merve PALALIOĞLU